onsdag den 6. oktober 2010

Paris Part I - Pramil

Den evige søgen
Som madnørdet turist i Paris drømmer jeg om at finde den helt særlige lille lokale restaurant. Den bistro, der har hele den franske folkesjæl på tallerkenen, hvor stoltheden over de store køkkentraditioner stadig holdes i hævd. Det brasserie, der ikke vil være bekendt at faldbyde mad fra mikroovnen til en stadig strøm af turister, men søger de fantastiske råvarer ude i regionerne omkring Paris.

Men hvor finder man så disse små perler i et meget stort hav af middelmådige restauranter? Den lille ø eller det bølgeskvulp man kan tage med sig hjem og varme et frankofilt hjerte på igennem den kolde danske vinter.

Der ligger en masse gode råd til restauranter ude på diverse blogs og enkelte af guidebøgerne er også værd at studere lidt nærmere. Michelin laver en finurlig lille bog til Paris og de steder jeg prøvede herfra, med og uden stjerner og Bib Gourmand, var generelt gode steder.

Pramil
Et af de særligt anbefalelsesværdige er Pramil, der ligger i Marais. Stedet er blevet rimeligt hypet de sidste år og det er med god grund, skulle vi erfare.

Indretningen er pæn og moderne, restauranten er lille med plads til omkring 20 personer. Menukortet byder på frit valg mellem ca. 5 forretter, hovedretter og desserter - en tre-retters menu koster 30 EUR eller var det 35?. Madstilen er enkel, forholdsvis klassisk og niveauet bæres oppe af præcis tilberedning og gode råvarer.

Som dem, der har læst et par indlæg her ved, har jeg et semiafhængigt forhold til Foie Gras. En afhængighed, jeg som regel kan holde nede hjemme i Danmark. Men i Paris af alle steder, må jeg overgive mig til mine indre dæmoner og spise den fede lever mindst et par gange. På Pramil var den som terrin og man fik det generøse valg om serveringen skulle være med eller uden griseører!

Oreilles de Cochon
En nysgerrig madfetischist, kan ikke lade en chance for at smage griseører gå fra sig. De er for øvrigt ret rige på gelatine og minder lidt om hanekamme, hvis man har smagt det!

Terrine de Foie Gras avec Oreilles de Cochon.
Det er griseørerne i små stykker øverst i billedet.


Terrinen var fin og velsmagende. Leveren var meget flot renset og uden skyggen af urenheder og blodårer. Terrine de Foie Gras med kryds og slange. Svineørerne gjorde hverken fra eller til, men så kan det skrives på det gastronomiske CV, at de er prøvet.

Til hovedret havde de en helt særlig dagens specialitet. Kokken havde fundet efterårstrøfler på torvet og servede dem med tagliatelli i en let flødesovs. Mums… det er svært at sige nej til, så det måtte vi prøve. En rigtig god ret, hvor den lette smag i efterårstrøflerne fint kom til ret. Den var nok piftet op med lidt sort trøffelolie, men det gjorde bare retten bedre.

Tagliatelli med efterårstrøfler.
Hvem kan modstå det... ikke mig!


Til dessert røg jeg på en omgang udmærket ost. Vi ved alle hvordan en ostetallerken ser ud, så jeg skal undlade et middelmådigt foto med dårlig belysning. Vi fik en flaske nogenlunde Auxey Duresses til 40 EUR. Med et lille tillæg for Foie Gras retten (2 EUR) og et lidt større for trøflerne (5 EUR) endte vi på EUR 126 for to personer, der hver fik tre retter og delte en flaske vin. Det kan fint gøres for omkring 50 EUR per person, da vi flottede os med Foie Gras og trøfler.

For de Michelin-fikserede skal nævnes, at Pramil har den højeste udmærkelse, man kan få (i min bog ihvertfald). En Bib Gourmand, der indikerer god mad til en fornuftig penge. Fornuftige penge er i Paris 35 EUR for tre retter ifølge Michelins lille røde.

Hvor mange griseører skal Pramil så have:

Griseører 1-6: 4. Maden er lækker og velsmagende. Ærlighed falder mig ind og det er ment som en stor kompliment.

Kommer jeg igen: Det er oplagt at jeg skal derind igen, næste gang jeg er i Paris. Og når det så var min bryllupsrejse, kan jeg nok overtale min faste medspiser, nu også i juridisk forstand, til at genopleve vores aften.

Så tag trygt på Pramil for en fin oplevelse. De taler i øvrigt glimrende engelsk og serveringen er varm og imødekommende. Reservation i forvejen kan absolut anbefales og kan foretages online her.

Pramil
9 rue du Vertbois 75003
Telefon 01 42 72 03 60

3 kommentarer:

 1. Kender godt Pramil. En af os fik fois gras'en, men ved en misforståelse ikke griseørerne. Efter din beskrivelse gjorde det åbenbart heller ikke noget.
  Fik desuden nyrer med snegle, lammesteg, tærte med blåbær mm., jasminkage osv. 2 x espresso + 1/1 St-Emilion.
  Forinden 2 ikke helt billige pastise - 8 euro pr. stk. (men de var betydeligt bedre en andre vi har fået). I alt 114 euro.

  Ellers kan nedenstående anbefales:
  L'Avant-Goût, 26, rue Bobillot i 13e. Her huserer Christophe Beaufront og finder på de særeste retter. Ikke mindst retten: Pot au feu de cochon.
  Se
  http://www.lavantgout.com/

  L'Ebauchoir, rue de Citeaux, 12e. Se
  http://www.lebauchoir.com/
  Af de 6 muligheder forneden på siden bør du f.eks. klikke på Ciné bauchoise - husk at skrue op for lyden!

  L'Ourcine, rue Broca, 13e.
  Maden her er virkelig en tur "sydpå" værd. Det fører for langt at komme ind på detaljerne. Vi fik 2 x absinthe 12 euro, 2 x menu 34 euro, 1 x Côtes du Ventoux 30 euro, 2 c café 6 euro og 2 x cognac 16 euro. I alt 132 euro. Hvor får man herhjemme noget tilsvarende for 983 ddk?

  Selvfølgelig kommer vi også mere jævne steder, som bestemt også er interessante + vinbarerne, hvor man naturligvis også kan få noget at spise. Er der nogen steder i Paris, hvor man ikke kan det?

  ALLE stederne kræver at man har bestilt bord nogle dage forinden!

  Go' tur næste gang
  cep

  SvarSlet
 2. Hej Cep

  Tak for din gode kommentar og anbefalinger.
  Jeg kender faktisk ingen af de steder du anbefaler. Men det ligner restauranter med rigtig god mad til en rimelig penge. Lidt ligesom Pramil. Jeg skal helt sikkert ud at prøve et par af dem, næste gang vi skal afsted.

  Det er det fantastiske ved Paris. Der er så mange små steder, der skal opdages. Suk, jeg kommer til at længes derned på grund af dine anbefalinger.

  Det bedste jeg har prøvet i Paris må dog stadig være La Cerisaie. Fantastiske engsretter fra Sydvestfrankrig og super stemning.

  Sådan en iskold december i Danmark trækker Paris godt nok. Hmm... måske man kunne finde et par billetter til en god pris :-)

  SvarSlet
 3. Enig hvad angår La Cerisaie, som du har nævnt andetstedes - ikke mindst hvad betjeningen angår. De har det ikke nemt i det lille lokale.
  Må jeg så ikke lige tilføje endnu et par steder:
  Philou - 12 Avenue Richerand, 10arr. Bestem et sted, der er værd at besøge. Avenue og avenue - det er blot en lille vej der går fra Kanalen og op til Hôpital Saint-Louis, hvis have man gerne må gå ind i‎.
  og
  La Cordonniere, 20 Rue Saint Roch Avenue, 1arr. Nede i nærheden af Tuilerierne.
  Mvh
  Cep

  SvarSlet